الانزاپین

الانزاپین چیست؟ Olanzapine【کاربرد و عوارض】+ نحوه مصرف!

دسته بندی :
معرفی قرص الانزاپین olanzapine برای درمان مشکلات روحی روانی به همراه کاربرد ها و عوارض آن و نحوه مصرف صحیح قرص در این مقاله گفته شده است
021-44477467
پاسخ گویی منشی همه روزه از 9 صبح تا 9 شب می باشد

 

در دنیای پزشکی، بسیاری از داروها برای درمان اختلالات روانی استفاده می‌شوند. یکی از این داروها، الانزاپین (Olanzapine) است. الانزاپین یک داروی ضد روانپریشی است که به طور عمده برای درمان اختلالات عقلی مانند اسکیزوفرنی و بیماری های مربوط به افکار خودکشی استفاده می‌شود. این دارو به تنهایی یا در ترکیب با داروهای دیگری مانند آنتی دپرسانت ها (مثل فلوکستین) استفاده می‌شود. در این مقاله، به بررسی عوارض و کاربردهای الانزاپین و نحوه مصرف آن خواهیم پرداخت.

الانزاپین چیست و چه کاربردی دارد؟

الانزاپین از جمله داروهایی است که تحت عنوان داروهای ضد روان پریشی از آن استفاده می شود. این دارو جهت مداوای بعضی از مشکلات روحی- روانی مانند اختلال دو قطبی و اسکیزوفرنی توسط متخصص اعصاب تجویز می گردد. علاوه براین، این امکان وجود دارد جهت معالجه افسردگی به همراه دیگر داروها نیز به کار رود.

الانزاپین همچنین قادر است سطح توهمات فرد را کاهش داده و فرد حس بهتری به خودش داشته باشد. همچنین با مصرف این دارو، سطح اضطراب فرد پایین آمده و بیمار سریع تر به زندگی طبیعی خود بر خواهد گشت.

قرص الانزاپین به همراه بسته

نحوه مصرف الانزاپین چگونه است؟

قبل  از استفاده از الانزاپین بیمار باید راهنمای مصرف آن را بخواند و در صورت هر گونه پرسشی با پزشک خود مشورت کند. داروساز نیز می تواند به بیمار در این زمینه کمک کند. الانزاپین را می توان به صورت خوراکی مصرف کرد اما توجه داشته باشید که این دارو حتما باید توسط پزشک و طبق دستور او مصرف شود.

اغلب این دارو، بدون غذا یا همراه غذا میل شده و اندازه مصرف آن یک بار در روز می باشد.  دوز مصرفی این دارو به سن بیمار، وضعیت او و میزان پاسخ گویی بدن او به معالجه ارتباط دارد. پزشک برای کاهش ریسک بروز خطرات جانبی، مصرف این دارو را با دوز کم شروع کرده سپس وقتی بدن بیمار نسبت به این دارو جواب داد، دوز آن را کم کم افزایش می دهد. بیمار می بایست مطابق دستورات متخصص مغز و اعصاب رفتار کرده و از هرگونه خود درمانی بپرهیزد.

برای اثر بخشی بهتر و سریع تر الانزاپین، فرد بیمار باید این دارو را به صورت مرتب مصرف کند. به بیمار یادآوری کنید که این دارو می بایست حتما در ساعت و زمان خاص خود مصرف شود. بیمار لازم است این دارو را تا زمانی که حس بهتری نسبت به خود و زندگی پیدا کرد، ادامه بدهد. توقف دارو بدون نظر و رای پزشک می تواند اثرات سویی برای فرد در پی داشته باشد. چنانچه مصرف دارو حال بیمار را وخیم تر کرد، حتما این موضوع باید به پزشک اطلاع داده شود.

بسته Olanzapine الانزاپین

عوارض جانبی الانزاپین چیست ؟

از جمله عوارضی که ممکن است الانزاپین در پی داشته باشد، خواب آلودگی، داشتن حس سرگیجه، سبکی سر، به وجود آمدن مشکلات معده، خشک شدن دهان، سفتی مزاج، بالا رفتن میزان اشتها و افزایش وزن می باشد. اگر هر یک از این نشانه ها در فرد بیمار دیده شد، لازم است حتما پزشک را از این موضوع مطلع کرد.

در صورت مصرف Olanzapine فرد باید با احتیاط از زمین بلند شود، چون احتمال سرگیجه بسیار زیاد است. بیمار در چنین شرایطی باید نسبت به فواید این دارو قانع شود و فواید آن را بیشتر از عوارض جانبی آن بداند و به مصرف دارو طبق توصیه پزشک ادامه بدهد. ضمن این که عوارض این دارو برای همه افراد تجربه نشده و در صورت بروز عوارض جانبی نیز خطرات جدی از آن گزارش نشده است.

آیا ترک قرص الانزاپین به صورت ناگهانی عوارض دارد؟

ترک قرص الانزاپین باید تحت نظارت پزشک صورت گیرد. قطع کردن این دارو به طور ناگهانی می‌تواند عوارض جانبی و علائم سخت از قبیل تشنج‌ها، اضطراب، بی‌خوابی، تهوع و تعریق را به همراه داشته باشد. بنابراین، مهم است که با پزشک خود در مورد ترک تدریجی الانزاپین صحبت کنید.

پزشک شما می‌تواند برنامه‌ای برای تدریجی ترک این دارو تهیه کند و همچنین در صورت لزوم، داروهای جایگزین یا روش‌های مداخله‌ای دیگر را پیشنهاد کند. همچنین، در هر صورت، باید تحت نظارت پزشک خود باشید و هرگونه تغییر در مصرف داروها را با او مشاوره کنید.
ساختار شیمیایی قرص الانزاپین

در مصرف الانزاپین به این نکته توجه داشته باشید!

خوب است بدانید، احتمال این که مصرف داروی الانزاپین باعث بیماری دیسکینزی مزمن شود، بسیار کم است. با این همه امکان دارد فرد بیمار با مصرف Olanzapine به بیماری دیسکینزی مبتلا شود.

اگر به دلیل مصرف این دارو فرد دچار حرکات غیرارادی در دست یا پا شد یا اگر تیک های غیر معمولی از بیمار مشاهده شد، می بایست حتما پزشک را از این موضوع آگاه کرد. تکان دادن غیر ارادی لب، دهان، زبان، تکان دادن غیر ارادی بازوها و ساق پا از جمله این حرکات تیک مانند است.

خوب است بدانید، مصرف الانزاپین ممکن است باعث افزایش ترشح پرولاکتین و افزایش سطح این ماده در بدن شود. پرولاکتین یک ماده طبیعی است که چنانچه بیش از حد طبیعی ترشح شود، ممکن است نشانه هایی برای بیمار به ویژه در زنان به وجود آورد.

این علائم عبارت هستند از ترشح شیر از سینه، قطع عادت ماهیانه یا به هم ریختن سیکل قاعدگی، به وجود آمدن برخی مشکلات در بارداری.

حتی ممکن است این دارو برای مردان باعث افت توانایی آنها در مسائل زناشویی شده و تولید اسپرم را در آن ها قطع کند. بزرگ شدن سینه در مردان نیز از علائم مصرف این دارو است. در صورتی که این علائم را در بیمار مشاهده کردید، حتما باید پزشک را از آن باخبر کنید.

الانزاپین و بیماری نورولپتیک بدخیم

شایان ذکر است، الانزاپین به ندرت قادر است باعث به وجود آمدن بیماری نورولپتیک بدخیم شود. اگر فرد بیمار در صورت مصرف این دارو دچار برخی علائم شد، حتما باید پزشک را از این موضوع مطلع کرد.

این نشانه ها عبارت هستند از تب، سفت شدن ماهیچه ها، درد، حساسیت، احساس خستگی شدید، احساس ضعف، گیجی در سطح شدید، تعریق زیاد، بالا رفتن تپش قلب و نا هماهنگ عمل کردن آن، تیره شدن رنگ ادرار، به وجود آمدن مشکلات کلیوی مانند کم یا زیاد شدن مقدار ادرار.

آیا قرص الانزاپین 5 چاق کننده است؟

قرص الانزاپین یک داروی ضد اضطراب و ضد افسردگی است و تأثیر مستقیم بر وزن بدن ندارد. اما برخی از اثرات جانبی ممکن است شامل افزایش اشتها و احساس گرسنگی باشد که به طور غیرمستقیم می‌تواند منجر به افزایش وزن شود. اگر نگران وزن خود هستید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا راهنمایی لازم را درباره تأثیر این دارو بر وزن بدنتان دریافت کنید و رژیم غذایی و فعالیت بدنی مناسبی را برای حفظ وزن صحیح تعیین کنید.

سخن پایانی

در این مقاله، با مفهوم و کاربردهای الانزاپین آشنا شدیم. الانزاپین یک داروی ضد روانپریشی است که در درمان اختلالات عقلی و افکار خودکشی استفاده می‌شود. اما مصرف این دارو نیازمند مراجعه به پزشک و دنبال کردن دستورات و توصیه‌های او است. همچنین باید به عوارض جانبی احتمالی دارو و تدابیر احتیاطی توجه کنید. در صورت بروز هرگونه علامت ناگوار، به پزشک خود مراجعه کنید.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.