انواع افسردگی بر اساس شرایط محیطی، سن، موقعیت اجتماعی و نوع حوادث در افراد دیده می شود. برخی از انواع افسردگی علائم مشخصی دارند و برخی دیگر خاموش هستند. برخی از انواع افسردگی بسیار خطرناک هستند و در شخص اختلالات گسترده ای ایجاد می کنند و اگر به موقع اقدام صورت نگیرد نتیجه غیر قابل جبرانی خواهد داشت.
برخی از افراد فکر می کنند که افسردگی همان غمگین بودن است. اما غم تنها یکی از بخش های انواع افسردگی محسوب می شود.
در این مقاله قصد داریم انواع افسردگی را به واسطه علائم آن بسنجیم و سطح درمان آن را مشخص کنیم.
چند نوع افسردگی داریم؟
برخی از انواع افسردگی بسیار شایع و پر تکرار هستند.
افسردگی شدید یا ماژور
در بررسی انواع افسردگی در ابتدا شایع ترین نوع افسردگی را بررسی می کنیم که افسردگی شدید می باشد. در این راستا احساس شدید غم و ناامیدی و بی لذتی مطرح است. شخص احساس می کند که شدیداً با کمبود انرژی همراه است و تمرکزی روی کار خود ندارد. این گروه از افسردگی به طور کلی در شخص به این صورت است که احساس گناه زیاد و علامت دیگر افکار خودکشی است.
برای تشخیص افسردگی ماژور می بایست علائمی که دارید بیش از 14 روز طول کشیده باشد.
آیا درمان قطعی برای افسردگی شدید وجود دارد؟ پاسخ دکتر را بخوانید!
دیستایمیا
از دیگر انواع افسردگی نوع دیستایمیا است که شامل یک سری اختلال افسردگی بلند مدت می شود. این گزینه به نسبت نوع قبل حاد نیست اما افت خلقی شدیدی ایجاد می کند. احساس غم و مشکل در تمرکز از اصلی ترین علائم مربوط به دیس تایمی است. علامت دیگر تغییر عادات خواب و اشتها است و به طور کلی روان درمانی و دارو درمانی موثر خواهد بود. کسانی که درگیر این بیماری هستند بیشتر درگیر افسردگی ماژور یا بالینی می شوند.
افسردگی پس از زایمان
افسردگی پس از زایمان نیز از موارد شایع محسوب می شود. مادر درگیر احساس شدید غم و اضطراب می شود و خستگی زیادی حس می کند. او احساس تنهایی دارد و ناامید است. درمان این مدل از افسردگی هم به صورت روان درمانی و هم به صورت صحبت درمانی و مصرف دارو است. همسر نقش مهمی در این نوع از افسردگی دارد و بسیار مهم است که شرایط مورد بررسی قرار بگیرد.
افسردگی نامرئی
در افسردگی نامرئی، اطرافیان بیمار متوجه بیماری وی نیستند، اما خود فرد با علائمی که دارد می داند که دچار افسردگی شده است و یا احتمالا مشکلی دارد، اما سعی می کند اوضاع را عادی جلوه دهد تا دیگران متوجه بیماری و مشکل وی نشوند.
انواع افسردگی در کودکان
یک نوع رایج از افسردگی افسردگی در کودکان می باشد.از انواع افسردگی در کودکان می توان به افسردگی تک قطبی و دو قطبی اشاره کرد.احساس غم، خشم، بی حالی و پریشانی از علائم اصلی انواع افسردگی در کودکان است.
انواع افسردگی مخصوص جوانان
برخی از انواع افسردگی وجود دارد که در سنین جوانی بیشتر رخ می دهد.
اختلال عاطفی فصلی
در بررسی انواع افسردگی یک مورد مربوط به علائم فصلی خاص است. یعنی مثلاً فرد علاقه ای به روزهای سرد زمستان ندارد و یا در برخی از فصل ها با اضافه وزن شدیدی همراه است و یا درگیر انزوا می شود.
علائم این مدل از افسردگی شامل اضطراب و افزایش تحریک پذیری و خستگی است. این مدل از افسردگی ها معمولاً خفیف تر هستند و بیشتر مربوط به فصل زمستان است. درمان این مدل افسردگی با نور درمانی یا درمان به واسطه نورهای مصنوعی صورت می گیرد.
افسردگی آتیپیک
در بین انواع افسردگی نوع دیگری از افسردگی وجود دارد که فرد درگیر احساس سنگینی در دست و پا است و به نوعی فلجی لحظه ای به او دست می دهد. این مدل از افسردگی سبب می شود که وزن شخص بالا برود و همینطور یک سری ناتوانی در وی ایجاد شود. حساسیت شدید نسبت به عدم پذیرش بین فردی بر اساس الگوی بلند مدت نیز در نظر گرفته می شود. برای درمان این افسردگی صحبت درمانی بهترین گزینه است.
انواع افسردگی خطرناک
در بررسی علائم انواع افسردگی، به مواردی می رسیم که به نسبت موارد قبل خطرناکتر هستند.
افسردگی با سایکوز
سایکوزیس که به نوعی روان پریشی محسوب می شود سبب بروز افکار یا رفتار درهم و برهم می شود و یکسری باورهای نادرست را ایجاد می کند. به طور کلی روان پریشی با افسردگی ارتباطی ندارد اما علائم مشابهی بین این موارد دیده می شود.
فردی که درگیر این بیماری است حرف نمی زند و به تخت خود چسبیده است. از طلوع آفتاب احساس بدی دارد و وقتی می بیند یک روز دیگر هم باید وارد این دنیا شود و کارهای تکراری شود احساس ضعف می کند.
این مدل از انواع افسردگی باید به واسطه داروهای ضد افسردگی برطرف شود. یک سری داروهای ضد روان پریشی نیز وجود دارد که شخص باید به دقت و طبق نظر پزشک مصرف نماید.
اختلال دو قطبی
اختلال دو قطبی از اصلی ترین انواع افسردگی است. بالا و پایین شدن خلقی به طور کلی از نشانه های افسردگی دو قطبی محسوب می شود. در این وضعیت شخص درگیر اختلال شیدایی می شود و دلیل آن نیز انرژی زیاد و هیجانات بالا است.
در این مدل از اختلال شرایط به صورتی است که انرژی فرد زیاد می شود و هیجانات او نیز بیشتر می شود و به طور کلی درگیر یک سری هجوم تند و پشت سر هم می شود و در قضاوت وی ضعف صورت می گیرد. یکباره زیاد صحبت می کند و یکباره کم، فرد درگیر شرایط عجیبی می شود. برخی مواقع بسیار زیاد غذا می خورد و بعضا کمتر! بیماری دو قطبی شامل نوع یک، دو، خلق ادواری و … است.
انواع افسردگی بدون خطر
برخی از انواع افسردگی وجود دارد که خطرناک نیستند و برای شخص مشکل ایجاد نمی کند.
اختلال ملال پیش قاعدگی
اختلال ملال پیش قاعدگی به نوعی افسردگی گفته می شود که زنان در طول نیمه دوم چرخه قاعدگی خود درگیر آن هستند. آنها درگیر افسردگی و اضطراب و نوسانات خلقی هستند. گاهی این مدل از افسردگی به قدری شدید است که سبب می شود علائم شخص بیشتر شود و حتی روی تغذیه او نیز تاثیر بگذارد.
برای درمان باید از دمنوش های آرام بخش استفاده شود و استراحت کنید و اگر نتیجه نداد به متخصص اعصاب مراجعه نمائید.
افسردگی موقعیتی
در بررسی انواع افسردگی گزینه دیگری وجود دارد که شامل اختلال سازگاری است. در این نوع افسردگی شخص درگیر حوادث استرس زا می شود و به طور کلی سبب می شود تا روی افکار وی آثار بدی بگذارد. این افسردگی موقعیتی است. یعنی شخص فکرش را هم نمی کند که در اثر یک مشکل ساده به شرایط خاصی گرفتار شود و در این زمینه نگرانی و خشم سراغ وی می آید.
به طور کلی سطح افسردگی برای این موقعیت ها شناسایی می شود و شخص بر اساس شرایط ایجاد شده یک سری عکس العمل از خود نشان می دهد. از یاد نبرید که سطح خشم و نگرانی های ایجاد شده در افراد با هم فرق می کند و البته که درمان این گزینه به نسبت سایر موارد ساده تر است. کافیست شخص بتواند خود را در یک فضای آرامبخش قرار دهد و موقعیت خود را به دقت بسنجد.
درمان افسردگی
باید توجه داشته باشید که افسردگی نیاز به درمان دارد. روشهای درمانی مختلفی وجود دارد. درمان دارویی، مشاوره، رواندرمانی و درمان تکنولوژیک همگی در درمان افسردگی موثرند. در مورد درمان تکنولوژیک میتوان روشهای جدید نوروفیدبک و لورتا نوروفیدبک را نام برد که در مقالات دیگر مفصل مورد بحث قرار گرفته اند.
انواع افسردگی زنان، انواع افسردگی در کودکان