مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) یا همان به اصطلاح قرص سروتونین برای درمان افسردگی که معمولا تجویز می شود می تواند به شما در غلبه بر افسردگی کمک کند. در این مقاله خواهید دید که چگونه SSRI ها خلق و خو را بهبود می بخشند و چه عوارض جانبی ممکن است ایجاد کنند.
گرد آوری توسط کلینیک مغز من
مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) رایج ترین داروهای ضد افسردگی هستند. آنها می توانند علائم افسردگی متوسط تا شدید را کاهش دهند، نسبتاً بی خطر هستند و معمولاً عوارض جانبی کمتری نسبت به انواع دیگر داروهای ضد افسردگی ایجاد می کنند.
نحوه عملکرد SSRI ها
SSRI ها افسردگی را با افزایش سطح سروتونین در مغز درمان می کنند. سروتونین یکی از پیام رسان های شیمیایی (انتقال دهنده های عصبی) است که سیگنال ها را بین سلول های عصبی مغز (نورون ها) حمل می کند.
SSRI ها بازجذب (بازجذب) سروتونین به نورون ها را مسدود می کنند. این باعث می شود سروتونین بیشتری برای بهبود انتقال پیام بین نورون ها در دسترس باشد. SSRI ها انتخابی نامیده می شوند زیرا عمدتاً سروتونین را تحت تأثیر قرار می دهند نه سایر انتقال دهنده های عصبی را.
SSRI ها همچنین ممکن است برای درمان شرایطی غیر از افسردگی مانند اختلالات اضطراب استفاده شوند.
SSRI ها برای درمان افسردگی تایید شده اند
سازمان غذا و دارو (FDA) این SSRI ها را برای درمان افسردگی تایید کرده است:
- سیتالوپرام (سلکسا)
- اسیتالوپرام (Lexapro)
- فلوکستین (پروزاک)
- پاروکستین (پاکسیل، پکسوا)
- سرترالین (Zoloft)
عوارض جانبی احتمالی و هشدارها درباره قرص سروتونین
تصور می شود همه SSRI ها به روشی مشابه عمل می کنند و به طور کلی می توانند عوارض جانبی مشابهی ایجاد کنند، اگرچه برخی از افراد ممکن است هیچ کدام را تجربه نکنند. بسیاری از عوارض جانبی ممکن است پس از چند هفته اول درمان از بین بروند، در حالی که برخی دیگر ممکن است شما و پزشکتان را به آزمایش داروی دیگری سوق دهند.
اگر نمی توانید یک SSRI را تحمل کنید، ممکن است بتوانید SSRI دیگری را تحمل کنید، زیرا SSRI ها از نظر قدرت در مهار بازجذب سروتونین و سرعت دفع (متابولیسم) دارو توسط بدن متفاوت هستند.
عوارض جانبی احتمالی SSRI ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- حالت تهوع، استفراغ یا اسهال
- سردرد
- خواب آلودگی
- دهان خشک
- بیخوابی
- عصبی بودن، آشفتگی یا بی قراری
- سرگیجه
- مشکلات جنسی، مانند کاهش میل جنسی، مشکل در رسیدن به ارگاسم یا ناتوانی در حفظ نعوظ (اختلال نعوظ)
- تاثیر بر اشتها که منجر به کاهش وزن یا افزایش وزن می شود
مصرف دارو همراه با غذا ممکن است خطر تهوع را کاهش دهد. همچنین، تا زمانی که داروی شما مانع از خوابیدن شما نشود، می توانید با مصرف آن در هنگام خواب، تأثیر تهوع را کاهش دهید.
اینکه کدام یک از داروهای ضد افسردگی برای شما بهتر است به تعدادی از مسائل مانند علائم شما و سایر شرایط سلامتی که ممکن است داشته باشید بستگی دارد. از پزشک و داروساز خود در مورد شایع ترین عوارض جانبی ممکن برای SSRI خاص خود بپرسید و راهنمای دارویی بیمار را که همراه با نسخه ارائه می شود بخوانید.
مسائل ایمنی که در هنگام مصرف قرص های سروتونین باید رعایت کنید.
SSRI ها عموماً برای اکثر افراد بی خطر هستند. با این حال، در برخی شرایط می توانند مشکلاتی ایجاد کنند. به عنوان مثال، دوزهای بالای سیتالوپرام ممکن است باعث ریتم غیرطبیعی قلب خطرناک شود، بنابراین طبق دستور FDA و سازنده باید از مصرف بیش از 40 میلی گرم در روز اجتناب شود. آنها همچنین حداکثر دوز روزانه 20 میلی گرم سیتالوپرام را برای افراد بالای 60 سال توصیه می کنند.
مسائلی که باید قبل از مصرف SSRI با پزشک خود در میان بگذارید
تداخلات دارویی هنگام مصرف یک داروی ضد افسردگی، پزشک خود را در مورد سایر داروهای تجویزی یا بدون نسخه، گیاهان دارویی یا سایر مکمل هایی که مصرف می کنید، مطلع کنید. برخی از داروهای ضد افسردگی می توانند با اثربخشی سایر داروها تداخل داشته باشند و برخی می توانند در صورت ترکیب با برخی داروها یا مکمل های گیاهی واکنش های خطرناکی ایجاد کنند.
به عنوان مثال، SSRI ها ممکن است خطر خونریزی شما را افزایش دهند، به ویژه زمانی که از داروهای دیگری استفاده می کنید که خطر خونریزی را افزایش می دهند، مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)، آسپرین، وارفارین (کومادین، جانتوون) و سایر داروهای رقیق کننده خون.
سندرم سروتونین به ندرت: یک داروی ضد افسردگی می تواند باعث تجمع سطح بالای سروتونین در بدن شما شود. سندرم سروتونین اغلب زمانی رخ می دهد که دو دارویی که سطح سروتونین را افزایش می دهند با هم ترکیب شوند. اینها شامل، برای مثال، سایر داروهای ضد افسردگی، داروهای خاص درد یا سردرد، و مکمل گیاهی خار مریم است.
علائم و نشانه های سندرم سروتونین شامل اضطراب، بی قراری، تب بالا، تعریق، گیجی، لرزش، بی قراری، عدم هماهنگی، تغییرات عمده در فشار خون و ضربان قلب سریع است. اگر هر یک از این علائم یا علائم را دارید، فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.
داروهای ضد افسردگی و بارداری با پزشک خود در مورد خطرات و مزایای استفاده از داروهای ضد افسردگی خاص صحبت کنید. برخی از داروهای ضد افسردگی در صورت مصرف آنها در دوران بارداری یا در دوران شیردهی ممکن است به کودک شما آسیب برساند. اگر داروی ضد افسردگی مصرف می کنید و قصد بارداری دارید، در مورد خطرات احتمالی با پزشک خود صحبت کنید. بدون مشورت با پزشک خود، مصرف دارو را قطع نکنید، زیرا قطع ممکن است برای شما خطراتی ایجاد کند.
آیا خطر خودکشی با قرص سروتونین وجود دارد؟
اکثر داروهای ضد افسردگی به طور کلی بی خطر هستند، اما FDA ملزم می کند که همه داروهای ضد افسردگی هشدارهای جعبه سیاه را داشته باشند.
سخت ترین هشدارها برای نسخه ها: در برخی موارد، کودکان، نوجوانان و جوانان زیر 25 سال ممکن است در هنگام مصرف داروهای ضد افسردگی، به ویژه در چند هفته اول پس از شروع یا زمانی که دوز تغییر می کند، افکار یا رفتار خودکشی از خود نشان دهند.
هر فردی که داروی ضد افسردگی مصرف می کند باید از نظر بدتر شدن افسردگی یا رفتار غیرعادی به دقت تحت نظر باشد. اگر شما یا شخصی که می شناسید، در هنگام مصرف یک داروی ضد افسردگی افکار خودکشی دارد، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید یا کمک اضطراری دریافت کنید.
به خاطر داشته باشید که داروهای ضد افسردگی با بهبود خلق و خوی احتمال بیشتری دارد که خطر خودکشی را در دراز مدت کاهش دهند.
نحوه قطع داروهای سروتونین چگونه است؟
SSRI ها اعتیادآور نیستند. با این حال، قطع ناگهانی درمان ضد افسردگی یا از دست دادن چندین دوز می تواند علائمی شبیه ترک ایجاد کند. گاهی اوقات به این، سندرم قطع دارو می گویند. برای کاهش تدریجی و ایمن دوز خود با پزشک خود همکاری کنید.
علائم مشابه ترک می تواند شامل موارد زیر باشد:
- احساس ناراحتی عمومی
- حالت تهوع
- سرگیجه
- بی حالی
- علائم شبیه آنفولانزا
بهترین قرص سروتونین چه قرصی است؟
واکنش افراد ممکن است به یک داروی ضد افسردگی یکسان متفاوت باشد. به عنوان مثال، یک داروی خاص ممکن است برای شما بهتر از فرد دیگری کار کند. یا ممکن است عوارض جانبی بیشتری به همراه نسبت به داروهای دیگر به همراه داشته باشد.
ویژگی های ارثی در تأثیر داروهای ضد افسردگی بر شما نقش دارند. اگر یکی از بستگان نزدیک دارید که به یک داروی ضد افسردگی خاص پاسخ داده است، به پزشک خود اطلاع دهید، زیرا این می تواند انتخاب دارویی خوبی برای شروع باشد.
در برخی موارد، نتایج آزمایشهای خونی خاص، در صورت وجود، ممکن است سرنخهایی در مورد چگونگی واکنش بدن شما به یک داروی ضد افسردگی خاص ارائه دهد. با این حال، متغیرهای دیگر می توانند بر پاسخ شما به دارو تأثیر بگذارند.
هنگام انتخاب یک داروی ضد افسردگی، پزشک علائم شما، مشکلات سلامتی، سایر داروهایی که مصرف می کنید و آنچه در گذشته برای شما مفید بوده را در نظر می گیرد.
به طور معمول، ممکن است چندین هفته یا بیشتر طول بکشد تا یک داروی ضد افسردگی کاملاً مؤثر باشد و عوارض جانبی اولیه کاهش یابد. پزشک شما ممکن است برخی از تنظیم دوز یا داروهای ضد افسردگی مختلف را توصیه کند، اما با صبر، شما و پزشکتان می توانید دارویی را پیدا کنید که برای شما مفید باشد.
سلام وقت بخیر
من سالهاست دارم از بیماری افسردگی رنج میبرم
امروز در کلیپی شنیدم که همانگونه که به فردی که ملاتونین مغزش کم ترشح میشه ، میشه داروی ملاتونین را بصورت خوراکی بهش داد و در مقابل به کسی که سرتونین تو مغزش ترشح نمیشه میشه بصورت داروی خوراکی جبران کرد .
شمارو بخدا تو این 18 سال چرا کسی همچین دارویی بمن نداده من تو ای 18 سال لحظه ای زندگی نکردم بخدا .
سلام وقتبخیر
سروتونین بصورت خوراکی وجود ندارد. مواد غذایی حاوی سروتونین داریم، ولی آنها هم جذب مغز نمیشود. داروهای ضدافسردگی همگی جلوی حذف سروتونین را در مغز میگیرند (مقدار سروتونین بالا می رود) و به این دلیل تجویز میشود
سلام آقای دکتر
من به شدت آدم استرسی هستم
وبیماری اریتروفوبیا دارم
(ترس ازسرخ شدن)
دکتر واسه استرس واضطرابم قرص پاروکستین۲۰ داده
من۳روز خوردم
خمیازه پشت هم میکشیدم
حالت تهوع داشتم
تاری دید داشتم
خشکی دهان
دندونام روهم سفت میگرفتم
ویجوری بودم انگار میون هوازمینم حالم بدبود گریه میکردم
بخاطر همین نخوردم
حالا میخوام بخورم ولی از اینکه واسه قطع کردنش مشکله میترسم بخورم
میشه راهنماییم کنید
سلام. وقتی مصرف یک دارو، عوارض اذیت کننده ای بدهد، میتوانیم دارو را عوض کنیم و نوع دیگری بدهیم که کمتر عارضه بدهد.
اثرات مفید این داروها، بعد از سه هفته از شروع مصرف قرص، شروع می گردد.
سلام دکتر ،غریزه جنسیم خیلی بالاس به طور وحشتناکی ,هیچ راه کنترلی نداره،چه دارویی استفاده کنم میل جنسیم کم بشه،مجرد هستم
سلام وقتبخیر
باید با روانپزشک مشورت نمایید. دارو دارد
قرص های سروتونین رو بدون نسخه میشه تهیه کرد؟
خیر. نیاز به نسخه متخصص دارد
درود بر شما. جدا از مسئله سالم زیستی و اراده خواستم عرض کنم که من ۴۵ سال سن دارم و از ۱۵ سالگی متأسفانه استارت مصرف مواد و دیگر محرم ها و مخدرها زده شد. در ۲۴ سالگی آخرین مرحله را که ۲ سال تزریق و استنشاق کوکایین بود ترک کردم. الان ۲۰ سال هست که پاکی مطلق دارم از مواد مخدر و محرک. البته به تجویز دکتر کانابیس یا همون ماری جوانا رو مصرف می کردم. الان یک سال هست که نه کانابیس و نه سیگار و نه الکل به بدن من نرسیده و در واقع پاکی اصلی من همین یک سال هست. این مقدمه رو عرض کردم که عمق مطلب رو درک بفرمایید که انواع مخدر ها و محرک ها و دارو ها را که شما بشناسید من مصرف کرده ام. دکتری بین الملل دارم و شغل من هم نیاز به تمرکز فوق العاده و نامحدود داره. بسکتبالیست هستم و قهرمان دو دوره مسابقات اسکاندیناوی. همسری دلسوز و صبور و مهربان دارم و فرزند. اصل مطلب: تمرکز و ارتباط با محیط ندارم و مغز دچار ایستگاه های بی دلیل شده. اضطراب و استرس اندک در رفتارم محسوس است و قدرت کنترل مشکلات رو گاها از دست می دم و اخیرأ چندبار گریه کردم. دو مرتبه در گذشته اقدام به اتمام زندگی کردم که مربوط به دوران قبل از ازدواج است. در دو دوره در میدان جنگ بوده ام. صدای راکتها و کشته شدن رفیق هایم هر لحظه جلوی چشمم است. مخلص کلام؛ آیا دارویی هست که من با مصرف آن به تعادل برسم. من از خوابیدن و لمس بودن و مور مور شدن بدن و گیجی و خواب آلودکی بیزارم و آدم اکتیوی بوده ام در تمام دوران مصرف و پس از آن. این مدت هم که کانابیس مصرف می کردم ترکیبی از ساتیوا و ایندیکا بود و همه چی خوب. پیشنهاد شما چیست؟ در ضمن من داروسازی و داروبازی رو تجربه کردم. حتی یه مدت باکلوفن میخوردم یا دکسترومتورفان پی و آمی تریپ یا ریتالین و غیره… چیزی در مغز گم شده که من خلأ اون رو با ماری جوانا پر کرده بودم به نام کوکایین. با تشکر از شما
سلام. این مشکلات نیاز به ویزیت حضوری توسط متخصص اعصاب و روان، در منطقه سکونتتان دارد. مصرف خودسرانه دارو کمکی نمی کند.
سلام
همسرم گاهی عصبی و بداخلاق و بی حوصله میشه
انگار اضطراب داره
خوابش نامنظمه
ممکنه کمک کنید
سلام. این موارد براحتی قابل درمان است. درمانهای دارویی و غیردارویی دارد که توسط متخصص تجویز میشود.
با سلام وخسته نباشید آقای دکتر من نزدیک پریودی واقعا عصبانی میشم خودم خسته میشم از این حالت سرم سنگین میشه لطفا راهنمایی بفرمایید
سلام. اگر فقط در روزهای پریود باشد و سایر ایام ماه، حالتان خوب باشد، بخاطر تغییرات هورمونی است و متخصص زنان هم میتواند دارو بدهد.
سلام پسرم ۱۶ سالش اضافه وزن داره دچار افسردگی شده بیتابی میکنه از جمع دوری میکنه ، نمیخوام دارو ی شیمیایی استفاده کنه ، البته دکتر تجویز کرده اما بعد از مصرف سردرد های بدی میگرفت که قطع کردیم
لام. داروهای زیادی برای درمان افسردگی وجود دارد که عوارض متفاوتی دارند. درمانهای غیردارویی مثل نوروفیدبک هم گزینه مناسبی هستند.
سلام و احترام
مسئله ای که در من وجود داره همین تمایل به خودکشی و دیدگاه پوچی که نسبت به زندگی دارم هست، میدونم افسردگی دارم، بسیار بدخوابم، سالهاست قرص خوتب مصرف میکنم، به شددت کمالگرا هستم و این خب تشدید میکنه خشم و ناراحتی رو در من، و و و … ولی تصورم این بود که با مصرف داروهای حاوی سروتونین روان متعادلتری پیدا میکنم، درصورتیکه نوشتید افکار خودکشی در زمان استفاده بوجود میاد !!! خب چه باید کرد آقای دکتر ؟ برم سمت مصرف این داروها یا خیر؟
سلام. مصرف دارو توسط خودتان حتما میتواند مشکل ساز باشد. باید پزشک متخصص شما را ویزیت و بررسی کند و بر حسب شرایط، دارو تجویز کند.
درود جناب دکتر عزیز
زمان مصرف سروتونین چه مواقعی هستش؟
سپاس
سلام. سروتونین بصورت مکمل در دسترس نیست که بخواهیم زمان مصرف مشخص کنیم. بعضی داروها باعث افزایش سروتونین در بدن میشوند که مصارف متفاوتی دارند.
سلام اختلال دوری گزین هستم در نوجوانی پروپرانول میخوردم بعد از ازدواج بهتر شدم قطعش کردم زیر فشار خانواده همسرم که طلاق نگیرم بچه دار شدم بعد از بچه یک روز هم زندگی نکردم توانایی مادر شدن نداشتم اضطراب فراگیر گرفتم همش از بچه فرار میکنم کلونازپام الان میخورم تاثیر نداشته غیر از درمان دارویی راهی برای من هست الان کارهای شخصیمم به زور انجام میدم اختلال اضطراب گرفتم دلم میخاد خودکشی کنم خواهش میکنم کمک کنید بچه هم که خونه نیست فکرش آزارم میده
سلام. نیاز به بررسی و ویزیت دارید. داروهای کلونازپام و پروپرانولول، کمکچتدانی به این مشکل نمی کند و باید درمان های اساسی تر، شروع شود